Home » Wonen » Woonvormen

Woonvormen

In het GW zijn vier verschillende woonvormen. Hieronder een korte toelichting. Alle bewoners van het GW zijn onderdeel van een hof en lid van de vereniging.

Noot: de plattegronden dienen om een indruk te geven van de grootte en indeling van de verschillende woonvormen. Individuele woningen kunnen afwijken.

Woongroep

Plattegrond Woongroep

Veel GW’ers komen binnen via een woongroep. In deze huizen woon je samen met vijf anderen. Je hebt een ruime woon-/slaapkamer (30-40 m2) en daarnaast een aantal gezamenlijke ruimtes, zoals een woonkamer met keuken, drie badkamers, een zolder, en een voor- en achtertuin. Ook diverse woonbelastingen die de gemeente heft en de energie rekening (electra, water en warmteverbruik worden gedeeld. Iedere bewoner heeft een eigen huisnummer en dus ook recht op huurtoeslag. De woongroepen hebben allemaal hun eigen profiel en kiezen zelf nieuwe bewoners wanneer er woonruimte vrijkomt; hiervoor kunnen ze gebruik maken van hun eigen kanalen en van de wachtlijst voor nieuwe GW’ers.

Centraal Wonen

Plattegrond Centraal Wonen Studio

Plattegrond Centraal Wonen

Centraal Wonen biedt meer zelfstandigheid. Hier deel je een gemeenschappelijke ruimte en een washok op de begane-grond en daarnaast de voor- en achtertuin. Je hebt je eigen woonkamer/keuken, badkamer, en een of meerdere slaapkamers (in de appartementen). Centraal Wonen is een mengvorm tussen de woongroepen en de zelfstandige woningen. Sommige CW-huizen kiezen zelf hun nieuwe bewoners; bij andere huizen gaat dit via interne doorstroom en de wachtlijsten voor nieuwe GW’ers.

Elk CW-huis heeft op de begane grond ook een zogenaamde studio. Dit is een éénkamerwoning met eigen badkamer en keuken. Deze zijn vooral geschikt voor starters en studenten.

Zelfstandig Wonen

Plattegrond Zelfstandig Wonen

Bij Zelfstandig Wonen heb je alle voorzieningen ‘voor jezelf’: een woonkamer/keuken, badkamer, slaapkamer(s) en soms een tuintje op de begane grond. Dit zijn dus ‘reguliere’ appartementen die wel net als de andere woonvormen deel uitmaken van het gemeenschappelijke project. Nieuwe bewoners worden gevonden middels interne doorstroom en de externe wachtlijsten van het GW.

Eensgezinswoningen

Plattegrond Eengezinswoning

In het GW zijn zes eensgezinswoningen. Elke eensgezinswoning heeft op de begane grond een woonkamer/keuken en voor- en achtertuin, en op de eerste verdieping een aantal slaapkamers en een badkamer. De eensgezinswoningen zijn nadrukkelijk bedoeld voor ouders met kinderen; ze hebben tijdens de renovatie vorm gekregen zodat ook gezinnen die een eigen plekje willen in het GW kunnen blijven wonen. Over het algemeen worden nieuwe bewoners dan ook gevonden middels doorstroom binnen het GW.